Денят на храните: по-информирани и по-здрави!

Денят на храните: по-информирани и по-здрави!

Отбелязването на Световния ден на храните на 16 октомври в ЧСУ “Мечтатели” премина с много ентусиазъм и творческа суматоха в часовете по География, Биология, Човек и природа и най-вече в клуба по интереси “Млад изследовател”. Началото беше поставено с подробна презентация за по-малките ученици, която насочи вниманието им към световния проблем за изхвърлянето на храната. Третокласниците изработиха информационни табла на тема: “Ти си това, с което се храниш”, които бяха поставени във фоайето, показвайки главната роля на храната за здравето на човека.

Темата за здравословното хранене беше застъпена в часа по английски с V а клас, който се проведе не къде да е, а в голяма хранителна верига. Там учениците обсъдиха не само ползата от консумирането на плодове и зеленчуци, но и упражниха знанията си за техните названия на английски език чрез игрови методи. После в час изработиха т. нар. здравословни порции в картонени чинийки, затвърждавайки знанията за здравословните храни.

Пети и шести клас погледнаха по-мащабно на идеята за храната и изобразиха карта на света с характерни за всеки континент зърнени култури – кафе, ориз, боб, овесени ядки, царевичен корнфлейкс, слънчоглед. Разнообразните инициативи представиха пред учениците  храната в по-различна светлина, убедиха ги, че трябва да я ценят и да я приемат като източник на здраве.