Летен списък с книги за Мечтатели

Летен списък с книги за Мечтатели

Ние смятаме, че интересът към знанието и новите светове, които то отключва не са само от септември до юни. Това е и идеята на така познатите от всички ни „списъци за четене през лятото“. Те са чудесни, но решихме да ви препоръчаме три заглавия, които не попадат в тях, а смятаме, че са подходящи за всеки мечтател.

Изобретението на Хюго – Браян Селзник

Мнозина от вас може би познават това заглавие от неговата филмова адаптация, но и тук, както в повечето случаи, книгата изпъква с полета на възображението, което позволява.

Годината е 1931-ва, а мястото – железопътна гара в сърцето на Париж. Дванайсетгодишният сирак Хюго Кабре живее в скритите помещения на голяма гара, където далеч от всички работи като хронометрист. Миналото на момчето е белязано с болезнената смърт на неговия баща и когато в живота му ненадейно нахлуват ексцентрично, запалено по книгите, момиче и опърничав старец, който държи магазинче за играчки, най-съкровените тайни на Хюго са изложени на риск.

Загадъчна рисунка, безценен бележник, откраднат ключ и един автоматон с мистериозно послание стоят в основата на тази заплетена, нежна и завладяваща история.

Със своите 284 страници рисунки “Изобретението на Хюго” съчетава елементите на илюстрирана книга, комикс и филм. Брайън Селзник разчупва рамките на романа като жанр и създава изцяло нов литературен експеримент.

39 КЛЮЧА – колекция

Е малко ще излезем от първоначалната си идея да ви предложим три заглавия, тъй като тук ще ви препоръчаме цяла поредица от цели десет! 39 ключа е уникален, мултимедиен издателски проект, съчетал в себе си 10 романа, изпълнени с приключения и тайни, 355 колекционерски карти и онлайн игра, в рамките на която читателите стават част от историята и се състезават с героите от книгите и с други читатели за разгадаването на най-голямата тайна на човечеството. Допълнителна мотивация е, че онлайн играта, която съпътства поредицата е обвързана с прочитането на книгите и не може да бъде изиграна без тази малка подробност. Поредицата е изключително завладяваща, а и образователна тъй като разкрива подробности за живота на велики личности под формата на загадка.

Приключенията на Пинокио  – Карло Колоди

Да, тази разкошна класика не е в задължителния списък – Колоди се стреми чрез творчеството си да даде на децата знания и поуки. Той рисува детето такова, каквото си е в действителност — не образец на съвършенство или въплъщение на злост и вироглавство, а весел и здрав немирник, който има много недостатъци, но и много добри качества.

През 1880 година излиза „Пинокио“ — най-художествената и най-популярната книга за деца в Италия, която е спечелила сърцата на всички малки човеци по света. У нас тя се ползва с голяма известност и е любима на поколения.