Джейми Оливър: „Нека накараме децата да се вълнуват от храната“

Джейми Оливър: „Нека накараме децата да се вълнуват от храната“

Джейми Оливър е баща на идеята за Food Revolution Day. FOOD REVOLUTION DAY е ден, посветен на запазването на традицията на готвене, Този ден е начин да отбележим голямото значение на това хората да готвят хубава храна и да повишим информираността за това как тя влияе върху здравето и качеството на живот на хората. Според Джейми Оливър, всичко започва със събуждането на любопитството на децата към храната.

„Всяко дете трябва да знае откъде идва храната, как да я приготвя и как тя влияе на организма му.  Целта на FOOD REVOLUTION DAY е да провокираме любопитството на децата към храната, да им помогнем да я употребяват разумно, за да живеят по-дълго и по-добре

Едно от най-ценните умения, които можем да предадем на децата си е това да приготвят сами своята храна – така да правят информирания избор какво точно слагат на масата и в телата си. Каузата е проста – помогни на едно дете да приготвия ястие от край до край или да опита пресен продукт, който никога до сега не е опитвало.

Защо е толкова важно?

Ø  В световен мащаб, над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Ако тенденцията бъде запазена, до 2020 г. броят на децата ще е нараснал до 60 милиона.

Ø  Днешното поколение деца е първото, за което се предвижда да има по-кратка продължителност на живота в сравнение с тази на родителите си. Причините са начинът на хранене и липсата на движение.

Ø  Все по-малко хора умеят да готвят, което намалява и тяхната способност да се хранят пълноценно.

Ø  Болестите, пряко свързани с начина на хранене, като сърдечна недостатъчност и инсулт, са основните причинители на смърт.

Ø  Диабет – тип 2, считан досега за болест, появяваща се само при възрастни хора, вече преобладава сред деца под 8-годишна възраст.

Food revolution Day се провежда всяка година през май, е ние ще проведем цялата седмица на здравословното хранене с децата от лятното училище „Вълшебно лято за мечтатели“. Финал в тази седмица ще овенчае посещението ни при шеф Илко от Фенси Китчън, където ще приготвим здравословна супа. А вие родители –чувствайте се свободни да се включите в тази седмица, като подкрепите тази кауза и поне един път до неделя сготвите заедно с вашите деца.