Детската игра и развитието на емоционалната интелигентност

Детската игра и развитието на емоционалната интелигентност

Мястото, където децата назовават своите емоции и експерементират е детската игра.Там е и мястото където може да се „срещнем“ и с техния емоционален свят, както и да подкрепим тяхното емоционално развитие.Поради тази причина от тази учебна година малките мечтатели имат специално обособена стая, в която с помощта на психолога на детската градина – Светослава Калдерон се учат да възприемат, оценяват и управляват собствените си емоции.
Заниманията със Светли – както децата я наричат, са любими на малките мечтатели.Тази седмица по време на заниманията по емоционална интелигентност децата от група „Зайчета“ споделиха, че въпреки лошото време навън те са щастливи и са готови да покажат широки усмивки. Именно такива усмивки  нарисуваха най-малките мечтатели на своите балони.
Децата от групи „Звездички“, „Калинки“ и „Слънчице“  си припомниха кои са вълшебните думички, кога трябва да ги използват и колко по-добре ще се чувстват, а и хората около тях, когато ги казват. Накрая всяко дете нарисува как се чувства и залепи своето личице в обща „снимка“ на групата.
Децата от подготвителна група- „Мечета“, откриха, че всяко нещо има и добра, и лоша страна. Научиха, например, че сладоледът ни разхлажда през лятото, но може да ни разболее през зимата; че музиката ни успокоява, но може и да ни пречи (ако ни се спи!); че по телевизията дават интересни филмчета, но ако гледаме твърде дълго, ще ни заболят очите… И още много, много неща..На финала всяко дете разказа какъв цвят е сърцето му, когато се чувства щастливо, тъжно, ядосано или уморено.
Какво ли ще научат децата на следващата среща през февруари?